Maso na plotně
Co si u nás můžete vybrat a co z toho uvařit
VELKÁ, KULATÁ PLEC: Na ptáčky, na způsob zadního masa, na svíčkovou, rolády, kapsy i steaky.
FALEŠNÁ NEBOLI ŽIDOVSKÁ SVÍČKOVÁ : Výborné maso na dušení, rychlé opékání, na omáčku, špikování, hodí se i na malé steaky na způsob medailonků.
LOUPANÁ PLEC: Krátké šťavnaté maso, vyloženě omáčkové, vhodné na jakoukoli omáčku, dušení na víně, zelenině, na houbách apod. Komu nevadí klihovatina uprostřed využije i na steaky.
KLIŽKA: Většinou na guláš, komu nevadí klihovaté, používá se i na ostatní omáčky, včetně úpravy „na svíčkovou", výborná pečená i na víně
SPODNÍ ŠÁL: Nejtvrdší sval z kýty, je třeba pořádně podusit, aby změkl, ale jde krásně plátkovat, používá se na rolády nebo roštěnou.
KVĚTOVÁ ŠPICE NEBOLI MASO Z KŘÍŽE: Tyto svaly nejsou namáhané, vynikající měkké prokvetlé maso, super na steaky.
VRCHNÍ ŠÁL: Na steaky, plátky, ptáčky, jakoukoli omáčku, i na svíčkovou, také na guláš, pokud ho máte rádi libový.
FALEŠNÁ SVÍČKOVÁ - VÁLEČEK (z kýty): Je o něco tužšíší než falešná svíčková z plece, používá se i na tatarák, ideální na prošpikování
PRAVÁ SVÍČKOVÁ: Velmi kvalitní maso, používá se např. na pravý škrábaný tatarák, bifteky, někdo i na dušení, svíčkovou
VYSOKÝ ROŠTĚNEC : Na steaky. S min. 1 cm vrstvou tukového krytí, během přípravy pouští tuk do masa a je tedy šťavnatější.
ROŠTĚNÁ (NÍZKÝ ROŠTĚNEC): Na dušení i rožnění a grilování, roastbeef, má málo tuku.
PUPEK : Hodí se na roládu, kapsu, lze nakrájet na guláš, vhodné na rychlé grilování vcelku, v tomto případě krájíme porce až po upečení. Mletý se hodí na hamburgery, na polévky i omáčky
HOVĚZÍ VEVERKA Šťavnatý sval s dlouhými vlákny používaný na rychlé grilování, pečení v troubě a na pánvi. Možno použít i na roládu.
ŽEBRO : ideální na hovězí vývar, na pečení, na omáčky
HOVĚZÍ OŘEZ : odřezky , kousky různé velikosti vhodné na guláš a mletí
NA MLETÍ : většinou 2-3 větší kusy svalů, na guláš, omáčku, mletí